Tarczyca wytwarza hormony, które są odpowiedzialne za wykonywanie wielu zadań w organizmie człowieka. Przede wszystkim tarczyca reguluje szybkość przemiany materii w komórkach. Nawet niewielki spadek produkcji hormonów, jeśli jest utrzymywany przez długi okres czasu, może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia i dobrego samopoczucia.
Niedoczynność tarczycy jest bardziej powszechna niż sądzimy. Miliony ludzi ma niedoczynność tarczycy i nawet o tym nie wie. Na przykład, szacuje się, że 27 milionów Amerykanów cierpi na chorobę tarczycy, a u około 13 milionów jest ona nierozpoznana. Takie objawy jak zmęczenie, depresja, przyrost masy ciała mogą być spowodowane zaburzeniem pracy tarczycy.
Kobiety chorują znacznie częściej niż mężczyźni. Statystyka wskazuje, że do 20% dorosłej populacji kobiet może mieć zaburzenie czynności tarczycy.
Niedoczynność jest zaburzeniem, w którym tarczyca produkuje nie wystarczajacą ilość hormonów w stosunku do potrzeb organizmu. Spadek funkcji tarczycy powoduje spowolnienie procesów metabolicznych w całym organizmie. Objawy niedoczynności tarczycy:
Skłonność do zaparć.
Temperatura ciała poniżej 36,6 º C , wrażliwość na zimno, zimne dłonie i stopy.
Zwolnione tętno, podwyższony poziom cholesterolu.
Przewlekłe zmęczenie i osłabienie, stany depresyjne, nadwrażliwość, bóle i zawroty głowy.
Nadmierne wypadanie włosów, kruche paznokcie, pękanie skóry na piętach.
Przyrost masy ciała.
Nawracające infekcje.
Zespół Napięcia Przedmiesiączkowego, utrata libido.
Spowolnienie funkcji umysłowych oraz mowy, poranne uczucie zmęczenia.
Jak widać objawy niedoczynności tarczycy są bardzo różnorodne. Trudno ją samemu zdiagnozować, ponieważ większość oznak może być dla nas normalna, lub dotyczy innych chorób.
Poza tym niedoczynność tarczycy może być kliniczna i subkliniczna. Niedoczynność kliniczna jest stanem, w którym występują objawy niedoczynności oraz poziom hormonów tarczycy we krwi jest zaburzony. Subkliniczna niedoczynność tarczycy lub funkcjonalna jest stanem, w którym występują objawy niedoczynności, ale stężenie hormonów tarczycy we krwi jest w prawidłowych granicach.
Najlepszym sposobem na zdiagnozowanie subklinicznej niedoczynności jest test temperatury ciała. Jak przetestować czy masz niedoczynność tarczycy?
Pierwszym krokiem do identyfikacji nawet łagodnej niedoczynności tarczycy jest wykonanie prostego testu temperatury ciała. Test:
Wieczorem przygotuj termometr i umieść go w pobliżu łóżka.
Natychmiast po przebudzeniu zmierz temperaturę pod pachą ( nie wstawaj z łóżka ).
Zanotuj odczyt temperatury.
Pomiar temperatury rób w tym samym czasie codziennie.
Wykonuj test co najmniej przez 5 kolejnych dni.
Twoja temperatura powinna być pomiędzy 36,6 ° C i 36,8 ° C.
Temperatura poniżej 36,6 ° C wskazuje na niedoczynność tarczycy. Łagodna niedoczynność tarczycy jest często pomijana
Często w początkowej fazie choroby wyniki badań laboratoryjnych nie wskazują na niedoczynność tarczycy. Jednakże, coraz więcej lekarzy uważa, że zakres normy jest zbyt szeroki i nie jest pozbawiony wad. W naszym organizmie tarczyca działa podobnie jak termostat, to znaczy utrzymuje prawidłową temperaturę ciała. Jeżeli termostat ustawiony jest nieprawidłowo ( zbyt wysoko lub zbyt nisko) to wpływa na metabolizm każdej komórki i powoduje zmianę temperatury ciała (obniżoną lub podwyższoną).
Nawet niewielki spadek funkcji tarczycy powoduje spowolnienie procesów metabolicznych w całym organizmie, którego pierwszym objawem, często niezauważalnym, jest obniżona temperatura ciała. Dlatego test temperatury przeprowadzony prawidłowo jest bardzo dokładnym sposobem badania funkcji tarczycy.
Faktem jest, że istnieją różne stopnie niedoboru hormonów tarczycy. Zrozumienie tego jest kluczem do identyfikacji i wspierania tego problemu. Kilka wskazówek dla optymalizacji funkcji tarczycy Goitrogeny (od słowa goitre – wole) to chemiczne lub naturalnie występujące substancje, które hamują funkcje tarczycy i powodują zaburzenia produkcji hormonów. Spis tych substancji można znaleźć w internecie pod hasłem goitrogen.
Duży udział w diecie produktów bogatych w goitrogeny może prowadzić do spowolnienia przemiany materii i skłonności do tycia, ponieważ są one substancjami, które utrudniają przyswajanie jodu z posiłków. Niedobór jodu osłabia działanie tarczycy, co wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie całego organizmu.
Jeżeli masz chociażby niedoczynność funkcjonalną konieczne jest ograniczenie spożycia: wszystkich rodzajów kapusty, kalafiora, kalarepy, gorczycy, rzepy, prosa, orzeszków ziemnych, rzodkiewki, soi, chrzanu, siemienia lnianego, szpinaku, truskawek, gruszek, brzoskwiń. Żywność wymieniona powyżej ma wiele innych substancji czynnych, które są korzystne dla zdrowia, więc nie należy ich całkowicie wycofać z diety.
Niestety badania naukowe w tym zakresie są ograniczone, ale stwierdzono, że podczas gotowania substancje goitrogenne w tych warzywach i owocach tracą zdolność do aktywnego działania. Lekkie ćwiczenia są ważne, ponieważ bezpośrednio stymulują pracę tarczycy. Woda. Należy pić filtrowaną wodę, aby unikać chloru i fluoru zawartego w wodzie wodociągowej. Te pierwiastki konkurują z jodem, który jest niezwykle ważny dla produkcji hormonów tarczycy. Prawidłowo zbilansowana dieta. Nasz organizm wymaga szczególnego wsparcia odżywczego. Zdrowe racjonalne odżywianie polega na systematycznym dostarczeniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w ilościach i proporcjach odpowiadających jego potrzebom. Produkty bogate w jod pomagają odżywić tarczycę. Należą do nich ryby morskie i owoce morza, algi brunatne oraz czerwone, orzechy włoskie, zboża, bakłażan, cebula, czosnek, szparagi, ziemniaki oraz produkty wzbogacone w jod (woda i sól). Produkty bogate w witaminy grupy B takie jak chleb pełnoziarnisty, drożdże piwne, wątroba, żółtka jaj, mięso, ryby, grzyby, otręby, szparagi, orzechy i nasiona. Warto wzbogacić swoją dietę w różnokolorowe warzywa, owoce i jagody. Są one źródłem antyoksydantów, które mają działanie ochronne dla organizmu.
Powyższe wskazówki pomogą zapobiec pogorszeniu stanu tarczycy, ale żeby odbudować nawet łagodną niedoczynność powinniśmy wzbogacić swoje żywienie w odpowiednie składniki odżywcze. Synergiczne mieszanki ziołowe połączone z witaminami, minerałami oraz aminokwasami pomogą z powodzeniem zahamować rozwój choroby oraz zbalansować cały układ endokrynologiczny organizmu. Natalia Łukaszowa
Akceptuj i zamknijStrona używa plików cookies (ciasteczka) dla w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.